
داستان یک انقلاب ریاضی
بررسی و خرید کتاب "ما"
دیوار بزرگترین تمام اختراعهای بشر است. انسان تازه بعد از ساختن نخستین دیوار از سرشت وحشی و حیوانیاش فاصله گرفت.
معرفی کتاب "ما"
تصور کن تو دنیایی زندگی میکنی که همهچیز بر اساس منطق و معادله پیش میره. یعنی حتی عشق، آزادی و فکر کردن هم عدد و فرمول دارن. خونهها شیشهایه، دیواری برای قایم شدن نیست. نه اسم داری، نه گذشته، فقط یه عددی. مثل D-503 مهندسی که مسئول ساخت یه فضاپیمای عظیمه که «انتگرال» نام داره. همهچی منظم، دقیق، تمیز. تا وقتی یه زن، فقط با یه لبخند، این نظم ریاضیوار رو به هم میزنه.
رمان ما، اولین پادآرمانشهر تاریخ ادبیاته. زامیاتین تو سال ۱۹۲۰ دنیایی ساخت که بعداً الهامبخش رمانهایی مثل “دنیای قشنگ نو” یا “1984” شد. ولی این کتاب سرنوشت عجیبی داشت. به نظر دولت شوروی این کتاب خیلی خطرناک بود و اجازه نداد داخل کشور منتشر بشه. تا سال ۱۹۸۸ هیچ نسخهای ازش تو روسیه منتشر نشد. اما غرب، زودتر فهمید با چی طرفه و سال ۱۹۲۴ اولین ترجمهی انگلیسی چاپ شد.
زامیاتین که نویسنده و مهندس کشتیسازی بود، بعد از سالها زندگی تو تبعید، تو پاریس از دنیا رفت. بعد از مرگ زامیاتین، آثارش به صورت مخفیانه منتشر میشدن و همین نوشتهها الهامبخش خیلی از مخالفای شوروی تو سالهای بعدی بودن.
اگه به ادبیات پادآرمانشهری یا فضای سرد و تلخ ادبیات روسیه علاقه داری، این رمان فراموشنشدنی رو میتونی با ترجمهی خوب بابک شهاب از نشر بیدگل بخونی.

بخشی از کتاب
به خانه که رسیدم، بیمعطلی به دفتر ساختمان رفتم، کوپن صورتیام را به متصدی دادم و برای کشیدن کرکرهها مجوز گرفتم. چنین مجوزی فقط در روزهای برقراری رابطۀ جنسی به ما داده میشود. در باقی مواقع، ما در میان دیوارهای شفاف، که گویی از هوای درخشان تنیده شدهاند، روزگار میگذرانیم، همیشه در معرض دید دیگران و غرق در نور. ما چیزی نداریم که از هم پنهان کنیم. جز آن، وظیفۀ دشوار و خطیر نگهبانها هم کمی سبکتر میشود. وگرنه چه اتفاقهایی که نمیافتاد. ذهنیت رقتانگیز و سلولیِ باستانیان احتمالاً زادۀ همان خانههای عجیب و غیرشفافشان بوده است.
حقایق جالب راجعبه "ما"
رمان 1984 بدون زامیاتین؟ غیرممکن!
این کتاب به عنوان اولین رمان دیستوپیایی مدرن شناخته میشه و منبع الهام نویسندههایی مثل جورج اورول برای نوشتن “1984” و آلدوس هاکسلی برای “دنیای قشنگ نو” بوده. زامیاتین از ایدههای خودش در مورد نقد کمونیسم و دیکتاتوری استفاده کرد تا این اثر رو خلق کنه.
وقتی مهندس کشتیساز، نویسندهی دیستوپیا شد!
زامیاتین خودش مهندس کشتیسازی بود و از تجربههای کاریش توی این حوزه برای خلق شخصیتها و نامهای کتاب استفاده کرد. حتی اعداد و نامهایی که به شخصیتها داده، از کشتیهای یخشکن و پروژههای مهندسی الهام گرفته شده.
کتاب 'ما': شاهکاری که زیرزمینی دنیا رو تکون داد!
“ما” اولین بار توی سال ۱۹۲۴ به انگلیسی در ایالات متحده منتشر شد، در حالی که نسخهی روسی این کتاب تا سال ۱۹۸۸ اجازه انتشار نداشت. کتاب به صورت مخفی و زیرزمینی در روسیه پخش شد و زامیاتین به خاطر انتقاداتی که از رژیم شوروی کرد، تحت فشار زیادی قرار گرفت.
اولین کتابی که شوروی رو به لرزه درآورد!
گفته میشه کتاب “ما” اولین کتابی بود که توی شوروی و تمام کشورهای کمونیستی ممنوع شد. زامیاتین بهخاطر نوشتن این کتاب مورد فشار زیادی از طرف حکومت شوروی قرار گرفت و حتی مجبور شد عضویتش رو از اتحادیه نویسندگان شوروی کنار بذاره. او در نهایت مستقیماً از استالین درخواست کرد که اجازه بده از کشور خارج بشه، و موفق شد در سال ۱۹۳۱ به پاریس مهاجرت کنه.
وقتی ریاضی انقلاب میکنه، زامیاتین و فرمول هایش.
زامیاتین در آثارش، از جمله “ما”، ریاضیات رو به عنوان ابزاری برای تحلیل اجتماع و تاریخ استفاده کرد. به نظر او، انقلابها هم مثل فرایندهای ریاضی بیپایان هستن و هیچوقت به نتیجه نهایی نمیرسن. این نگاه فلسفی و ریاضیاتی به انقلاب و جامعه توی کتاب خیلی جالبه.