
شهری برای نرسیدن
بررسی و خرید کتاب "بیروت ۷۵"
از تیمارستان که گریختم، اول از همه تابلویش را از سردر آن کش رفتم. تابلو را به ورودی بیروت بردم. تابلویی را که رویش نوشته بودند “بیروت” کندم و آن تابلو را جایش کاشتم!
معرفی کتاب "بیروت ۷۵"
پنج نفر بودیم تو یه تاکسی، تو راه بیروت. هرکدوم از یه گوشه اومده بودیم دنبال رویامون، دنبال پول، شهرت، و آزادی. یکیمون میخواست دیده شه، یکی دیگه میخواست فقط زنده بمونه. بیروت برامون از دور مثل یه وعده میدرخشید. شهری که قرار بود بالاخره بذاره خود واقعیمون باشیم. تا وقتی رسیدیم، هنوز نفهمیده بودیم اون چیزی که ازش فرار کردیم، شاید همونجا منتظر ما نشسته بود.
اولش همهچیز خوب بود. نور، موسیقی، خیابونای زنده. ولی یه جایی، توی مسیر، همهچی شروع کرد به لیز خوردن. انگار شهر تصمیم گرفته بود یهجور دیگه باهامون رفتار کنه. اون چیزی که میخواستیم ازش عبور کنیم، شد سد راهمون. حالا دیگه نمیتونستیم برگردیم.
این رمان که توی سال ۱۹۷۵، دقیقاً قبل از جنگ داخلی لبنان منتشر شد، به شکلی پیشگویانه وضعیت بحرانی و پرتنش اجتماعی و سیاسی اون دوره رو به تصویر میکشه. غاده السمان با استفاده از شخصیتهای اصلی، جنبههای مختلف جامعه رو نقد میکنه. این رمان بهطور مستقیم به مشکلات طبقاتی، نژادپرستی، و سوءاستفادههای جنسی اشاره میکنه، و غاده السمان با نثری گیرا و آشنا این فجایع رو بازگو میکنه. غاده السمان تو این کتاب از زبان نمادینی استفاده کرده تا پیچیدگیهای اجتماعی و سیاسی رو در قالب داستانی تاریک و تلخ نشون بده. این رمان، بهخاطر پیشبینیها و نگاه عمیق به مشکلات لبنان، همچنان جزو آثار مهم و ماندگار ادبیات عرب به شمار میره. اگه به ادبیات عرب و داستانهایی که ممکنه براتون آشنا باشه علاقه دارید، میتونید این کتاب رو از نشر ماهی با ترجمه سمیه آقاجانی بخونید.
بخشی از کتاب
پدرم هر وقت نمیتواند ماهی بگیرد و ناکام از دریا به خانه برمیگردد، همین کار را میکند. حاصل آن دهانی تازه است که باید سیرش کرد و تن نوزادی که در اتاق تنگ ما میلمد. من هم خودخوری میکنم. حتی نمیتوانم با دختری که دوستش دارم حرف بزنم. سایهی سرکوب همه جا هست. تنها کاری که از دستم بر میآید این است که در این محیط خفه برایش نامههای عاشقانه بنویسم، و از مدرسه که برمیگردد، در آستان در خانهشان بیندازم. این جوری مثل جاسوسها پیغام و پسغام میکنیم. وقتی تک و تنها به باغهای سیب ممنوعه سرک میکشم، در رؤیای اویم. ناکام در رؤیای او فرو میروم. آن وقت پدرم، بازنده و با بچهای بر دوش، از سفرش برمیگردد.
حقایق جالب راجعبه "بیروت ۷۵"
غاده السمان جنگ لبنان رو قبل از همه دید: رمانی که آینده رو پیشبینی کرد!
این کتاب در سال ۱۹۷۴ منتشر شد، درست چند ماه قبل از شروع جنگ داخلی لبنان در سال ۱۹۷۵. غاده السمان با دقت و ظرافت، شرایط اجتماعی، اقتصادی و سیاسی لبنان رو به شکلی پیشبینی کرد که انگار کتابش یک هشدار بود. فروپاشی اجتماعی و جنگی که در رمان توصیف شده بود، بهزودی به واقعیت پیوست و همین موضوع، باعث شده کتاب همچنان تأثیرگذار و پیشرو به نظر برسه.
حتی نوع اعتصاب رو هم پیشبینی کرد
بیروت ۷۵ بهطور غیرمستقیم به اعتصاب واقعی ماهیگیران در بندر اشاره میکنه، که یکی از نشونههای انفجار اجتماعی قبل از جنگ داخلی بود. کمتر کسی به این ارتباط تاریخی توجه کرده؛ ولی این جزئیات نشون میده رمان چقدر دقیق نبض جامعهی لبنان رو حس کرده بود.
چجوری سانسور رو دور زد؟
غاده السمان وقتی دید سانسور نمیذاره آثارش منتشر بشن، تصمیم گرفت خودش دستبهکار بشه. انتشارات مستقل خودش رو راه انداخت و بیروت ۷۵ رو بیواسطه منتشر کرد. حرکتی جسورانه که هنوزم الهامبخش نویسندههای مستقل جهانه.