آن سوی مسیحیت امروزی

بررسی و خرید کتاب "انجیل‌های گنوسی"

شناخت خود، در عمیق‌ترین سطح، همان شناخت خداست. این راز گنوس است.

معرفی کتاب "انجیل‌های گنوسی"

زمستان ۱۹۴۵ بود که یه کشاورز مصری تو یکی از غار‌های نجع حمادی، یه کوزه بزرگ پیدا می‌کنه. اول فکر می‌کنه تو کوزه جن حبس شده و می‌ترسه ولی طمع اینکه ممکنه کوزه پر طلا باشه بهش غلبه می‌کنه. وقتی می‌بینه کوزه پر کتاب و متون قدیمیه، می‌خوره تو ذوقش و می‌گه بذار حداقل این کتاب‌ها یه سودی داشته باشن. شروع می‌کنه به جای هیزم از این متون و کتاب‌ها استفاده می‌کنه و آتیششون می‌زنه. ماجرا تا جایی ادامه پیدا می‌کنه که بخاطر قتل بازداشت می‌شه و اونجا، پلیس متوجه دست نوشته‌ها می‌شه و باعث می‌شه بعد از سفری طولانی، این دست‌نوشته‌ها که چیزی جز انجیل‌ها و متون گنوسی نبودن، ترجمه بشن و به دست ما برسن.

انجیل‌های گنوسی نوشته الین پیگلز به همین متون پیدا شده می‌پردازه و یه جورایی مثل یه کتاب مخفی درباره رازهای پنهان و داستان‌های ناشنیده‌ی مسیحیت اولیه‌ست. پیگلز توضیح می‌ده که این متونی که در نجع حمادی پیدا کردن شامل اناجیلی مثل انجیل توماس انجیل فیلیپ و انجیل مریم هستن که دیدگاه‌های خیلی متفاوتی از مسیحیتی که ما امروز می‌شناسیم ارائه می‌دن.

گنوسی‌ها معتقد بودن که برای نجات، نیازی به کلیسا و کشیش و اطاعت کورکورانه نیست. بلکه نجات از طریق یه جور دانش درونی و خودشناسی میاد. می‌گفتن هرکی خودش رو بشناسه، خدا رو هم شناخته. برعکس دیدگاه رسمی که می‌گه باید به مسیح ایمان داشته باشی و دستورات کلیسا رو اجرا کنی.

مثلاً، برخلاف مسیحیت سنتی که روی گناه و رستگاری تأکید داره، گنوسی‌ها بیشتر درباره آگاهی و روشن‌بینی حرف می‌زنن.از این تفاوت‌ها می‌شه به این اشاره کرد که راست‌کیش‌ها معتقد بودن رستاخیز یعنی مسیح واقعاً از مرگ زنده شد و با بدنش برگشت و این باور رو به یکی از پایه‌های اصلی کلیسا تبدیل کردن. اما گنوسی‌ها می‌گفتن نه، اینا نماده! رستاخیز یعنی یه تحول درونی که آدم روشن‌بین می‌شه و حقیقت رو می‌فهمه. برای گنوسی‌ها، ماجرا بیشتر روحانی و ذهنی بود تا اینکه بخواد فیزیکی باشه.

پیگلز نشون می‌ده مسیحیت برخلاف چیزی که که باور عامه شده، از اول این‌قدر رسمی و یکدست نبوده. یه عالمه دیدگاه و باور دیگه هم وجود داشته که به‌خاطر سیاست و قدرت، کنار گذاشته شدن. پیگلز با معرفی متون گنوسی، یه در دیگه‌ای به روی تاریخ دین باز می‌کنه. اگه به تاریخ ادیان و مسیحیت علاقه داری خوندن این کتاب می‌تونه خیلی جالب باشه. این کتاب رو ماشالله کوچکی میبدی به خوبی ترجمه کرده و در نشر علمی و فرهنگی منتشر شده.

تصویرسازی با الهام از کوزه‌های نجع حمادی
تصویرسازی با الهام از کوزه‌های نجع حمادی

بخشی از کتاب

«عیسی مسیح از گور برخاست». کلیسای مسیحی با این ادعا آغاز شد. این سخن که شاید رکن ایمان مسیحی باشد، بی‌گمان مهم‌ترین و بنیادی‌ترین عنصر است. ادیان دیگر چرخه‌های تولد و مرگ را گرامی می‌دارند: مسیحیت اصرار می‌ورزد که این چرخه در یک لحظه تاریخی بی‌نظیر برعکس شد و انسان مرده‌ای به زندگی بازگشت! برای پیروان عیسی مسیح، این نقطه‌ عطفی در تاریخ جهان و نشانه‌ پایان قریب‌الوقوع آن بود. از آن زمان تا امروز مسیحیان راست‌کیش به این اعتقاد دارند که عیسای ناصری «مصلوب شد، مرد، دفن شد» و «در روز سوم» از گور برخاست. امروز افراد بسیاری این اعتقادنامه را می‌خوانند.

حقایق جالب راجع‌به "انجیل‌های گنوسی"

پیگلز ۳۶ ساله وقتی رساله‌اش دربارهٔ متون نجع حمادی رو به نثر نوشت، انتظار نداشت آکادمیک‌ترین موضوع عالم سر از فهرست پرفروش‌ها دربیاره. “انجیل‌های گنوسی” سال ۱۹۷۹ منتشر شد، سال بعدش جایزه حلقه منتقدان کتاب و جایزه ملی کتاب آمریکا رو گرفت و به‌نوعی یک بِست‌سلر(Best-Seller) واقعی شد.

خرید کتاب انجیل‌های گنوسی

نویسنده
الین پیگلز
مترجم
ماشاءالله کوچکی میبدی
ناشر
نشر علمی و فرهنگی
تعداد صفحه
246
این کتاب فعلاً موجود نیست، اما اگه دوباره برگرده، فوراً روی سایت قرار می‌گیره.

احتمالا خوشتون بیاد

این یک سایت آزمایشی است
ساخت با دیجیتس
پیمایش به بالا